Reviews

"it actually happened : I believe him ! Against my better judgment, this man has actually done it . He has brought Michael Jackson to the Serbian town! And I do not even like Michael Jackson! So what , never mind . Beautiful and true." SZENE HAMBURGRaindance Staf Picks: "A deeply human tale and a feast of humor, Monument to Michael Jackson is a brilliant comedy about the everyday man who once woke up with a larger-than-life dream in his head. It brings along a distinctively Eastern tone in storytelling and absurdity in its conflicts which reminds me of Bohumil Hrabal’s quirky and magical stories."Raindance Flaneur review: "With its tale of a few friends against the world, Monument to Michael Jackson is reminiscent of classic Ealing comedies. Like the best of them the film has serious things to say. "

Novosti

 • Premijera u Sava Centru 29.oktobar

  Više

  Monument to Michael Jackson

  Monument to Michael Jackson

 • Raindance Festival 2014

  Više

  Raindance Festival London 2014

  U petak 26. septembra, film „Spomenik Majklu Džeksonu“ biće prikazan na Raindance festivalu u Londonu gde se takmiči u kategoriji za najbolji strani film. Reditelj Darko Lungulov, koji je u utorak 23. septembra prisustvovao projekciji filma na Internacionalnom filmskom festivalu „Love&Anarchy“ u Helsinkiju, biće prisutan i na projekcijama u Londonu (film će biti prikazan i u subotu 27. septembra). Posle Londona, Lungulov sa filmom putuje na Internacionalni festival u Hamburgu gde će film takođe imati dve projekcije, 30. septembra i 3. oktobra. Projekcijama u Hamburgu će prisustvovati i glavni glumac Boris Milivojević. Dve projekcije, 8. i 9. oktobra, “Spomenik Majklu Džeksonu” će imati i na Letscee filmskom festivalu u Beču kome će prisustvovati producentkinja Snežana Penev dok će glavna glumica Nataša Tapušković biti gost Golden Orange festival u Antaliji (Turska, od 10. do 18. oktobra). Film “Spomenik Majklu Džeksonu” je svetsku premijeru imao na festivalu u Karlovim Varima a učestvovao je i na filmskim festivalima u Puli, Herceg Novom gde je dobio Grand Prix “Zlatna Mimoza” za najbolji film, Sarajevu, Zadru i Nišu gde je Boris Milivojević za ulogu Marka dobio Grand Prix NAISA za najbolje glumačko ostvarenje i nagradu kritike FIPRESCI Srbije. Svečana premijera filma “Spomenik Majklu Džeksonu” zakazana je za 29. oktobar u Sava Centru. Scenario i režiju potpisuje Darko Lungulov a uloge tumače: Boris Milivojević, Nataša Tapušković, Dragan Bjelogrlić, Toni Mihajlovski, Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Ljubomir Bandović, Marko Janketić, Emilija Terzić i Srđan Miletić Karte za premijeru su već u prodaji na blagajni Sava Centra ali i svim prodajnim mestima Eventima kao i online, na sajtu www.eventim.rs.

Sadrzaj

SPOMENIK MAJKLU DŽEKSONU

SLOGAN: “DA BI SE PODIGAO SPOMENIK POTREBAN JE... HEROJ”
Žanr: Crna komedija/ ljubavna drama
Trajanje: 95 min
DCP
Format slike: 2.35:1
Zvuk: 5.1
Fps: 24
Scenario i režija: Darko Lungulov - "Tamo i ovde", nagrada na Filmskom festivalu "Tribeca" (TFF) za najbolji film u kategoriji ostvarenja čija se radnja dešava u Njujorku (Best New York Narrative)
Producenti: Snežana Penev, Darko Lungulov
Producentske kuće:
Papa Films /This &That, SRBIJA;
Av medien Penrose/Penrose film, NEMAČKA;
Dream factory/Aka film, MAKEDONIJA;
Propeler film, HRVATSKA

SINOPSIS

Sa glavnog trga male srpske varoši na izdisaju, uklanja se spomenik iz doba socijalizma. Večiti sanjar Marko je pred razvodom od Ljubinke, ljubavi svog života. Duboko razočarana, ona odlučuje da napusti umiruću palanku i njega. Marko dolazi na ideju da spase varošicu i zadrži Ljubinku tako što će umesto uklonjenog, podići spomenik Majklu Džeksonu koji je upravo objavio povratničku turneju. On uspeva da ubedi najbliže prijatelje da mu pomognu ali gradonačelnik Dragan ima drugačiji plan i koristi nacionalističku grupu “Čista Srbija “ da sruši Markove snove.
U očaju, Marko falsifikuje pismo i tako uspeva da ubedi gradonačelnika i sve ostale da Majkl Džekson lično dolazi na otkrivanje spomenika. Varošica najednom oživi, ljudi su puni elana i nade, a Marko pridobije Ljubinku da ostane. Tokom otkrivanja spomenika stiže vest o smrti Majkla Džeksona. Ceo ludački sled događaja neočekivano dovodi do ispunjenja Markovog sna, ali na apsurdan i mračno-ironičan način.

Uloge

Uloge


Boris Milivojević MARKO
Nataša Tapušković LJUBINKA
Dragan BjelogrlićDUŠAN
Toni Mihajlovski DOKI
Branislav Trifunović DRAGAN
Mirjana Karanović DARINKA
Ljubomir Bandović PRIEST
Marko Janketić LUKA
Emilija Terzić JELENA
Srđan Miletić TAJKUN
Petar Mirčevski ZASTAVNIK PENEV
Ana Divac SLAVKA

Trejleri

Fotografije

Autori

Spomenik Majklu Džeksonu je snimljen iz podršku: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, Filmski centar Srbije, Fond za film Makedonije, MFG Filmförderung Baden-Württemberg, HAVC, Fond za film Autonomne Pokrajine Vojvodine, Fond za film Grada Beograda, Media, Opština Velika Plana, SEE Cinema Network, Hotel Palisad

Producentske kuće: Papa Films /This &That Productions, SRBIJA; Av medien Penrose/Penrose film, NEMAČKA; Dream factory/Aka film, MAKEDONIJA; Propeler film, HRVATSKA

SPISAK ČLANOVA EKIPE

Ime/Pozicija

Darko Lungulov Režiser/Scenarista/Producent
Snežana Penev Producent
Felix Eisele Koproducent
Katja Siegel Koproducent
Ognen Antov Koproducent
Aneta Lešnikovska Koproducent
Boris Matić Koproducent
Mike Downey Izvršni producent
Mathias Schoeningh Direktor fotografije
Kiril Spaseski Scenografija
Dejan Urošević Montaža
Zora Mojsilović Kostimograf
Dejan Pejović Muzika
Suzana Perić Montaža muzike
Igor Popovski Snimatelj zvuka
Hrvoje Štefotić Dizajner tona

Kontakt

PAPA FILMS DOO
Višnjićeva 4A
11 000 Beograd, Srbija
darkolun@gmail.com